marți, 27 ianuarie 2009

Perla


În ianuarie 1943 se năștea într-o mică localitate din Texas o fetiță care avea să devină în mai puțin de trei decenii una dintre cele mai importante voci feminine ale rock-ului: JANIS JOPLIN.
Personalitatea lui Janis a început să se evidențieze clar în adolescență, când a devenit o rebelă cu sufletul rănit. Departe de a fi frumoasă prin trăsăturile sale, texanca a fost nevoită să facă față și multelor kilograme în plus și mai ales unei acnee severe, astfel încât s-a trezit ridiculizată și marginalizată de colegi tocmai la vârsta viselor romantice. Refugiul și l-a găsit în muzică și alcool, devenind în scurt timp o cântăreață aparte datorită comportamentului nonconformist și a vocii răgușite. Primele locații ale reprezentațiilor ei au avut un caracter insolit (într-o benzinărie, de pildă) iar pe o scenă a urcat nu cu mult înainte de a împlini 19 ani. Janis Joplin nu avea atitudinea unui star - era o băiețoaică care cânta numai în trupe de băieți și se orientase deja pe blues, o muzică receptată mai mult cu sufletul. După o scurtă perioadă de studii la Universitatea din Texas, Janis a ieșit la ocazie și a descins în San Francisco, unde tocmai se înfiripau primele comunități hippie. Talentul ei deosebit a făcut posibil să-și găsească repede angajamente și în scurt timp a devenit o voce apreciată, însă tot în formule de vocalistă a unor trupe de băieți. Celebritatea avea să o cunoască după ce a început colaborarea cu formația ”Big Brother and the Holding Company”, formație care a ajuns un nume greu printre trupele vremii.

Janis iese în evidență la festivalul de la Monterrey (1967) unde este remarcată în special pentru interpretarea fabuloasă a melodiei ”Ball and Chain”. De aici și până la momentul în care ea va deveni mai importantă decât trupa nu a mai fost mult. La finele anului 1968 părăsește trupa și pune bazele unei formații menite mai mult să o acompanieze - ”Kozmic Blues Band”. Faptul că devenise un star i-a creat multe probleme. Succesul amețitor (ea, gâsculița grasă din Texas devenise ”The Pearl”!), neîncrederea în propriul potențial, singurătatea cu care rămânea după ce se stingeau luminile rampei și, nu în ultimul rând, suferințele din adolescență au scos la lumină o ființă slabă, cu multe crize de depresie pe care le depășea doar cu alcool, droguri și sex ocazional (era bisexuală). Viața pe care o ducea Janis era totuși întocmai ca a colegilor de branșă, dar numai cei mai puternici și norocoși au supraviețuit. Ea nu. Deși succesele continuau să vină pe bandă rulantă (vezi apariția sa la legendarul festival de la Woodstock din august 1969), Janis decădea vizibil. Suferea cumplit că nu mai putea fi la fel de veselă, lipsită de griji și mai ales inspirată cum era pe când cânta în ”Big Brother ...”. Viața ei zbuciumată avea să înceteze pe 4 octombrie 1970, după o supradoză consumată într-o cameră de hotel. Cu o zi înainte înregistrase ”Me and Bobby McGee”!

Astăzi Janis Joplin este un nume de legendă - o viață scurtă, o carieră fulminantă și o muzică nemuritoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu